x
hu
en
Escape room

Csapatépítő szabadulószobában

Egyre több cég ismeri fel, hogy mennyire fontos egy jól működő csapatként dolgozni. A csapatépítőknek vannak dögunalmas és szórakoztató eszközei is. A szabadulószoba ez utóbbi.
2020.07.30.

Ahhoz, hogy sikeres legyen valaki a kijutós játékokban nem elég, ha egyedül gondolkozik a feladványokon. Szükség van csapattársakra és a köztük működő eredményes kommunikációra ahhoz hogy egy-egy szabadulószoba teljesíthető legyen.

Ugyanez igaz fordítva is, vagyis az, hogy a szabadulószobák feladatai közelebb hozzák egymáshoz a csapattársakat. Ezért pedig akár önmagukban, akár egy programpontként kiválóan alkalmasak csapatépítésre.

(Csapat)egységben az erő

A jól megtervezett feladatokat csak akkor tudjuk megoldani, ha a csapat minden tagja aktívan kiveszi belőle a részét. Soha nem tudhatjuk, hogy egy-egy feladat megoldásához melyikünk fejéből pattan majd ki a szikra.

Ha csapatépítésre használjuk a szabadulószobát, a játék során nyújtott teljesítmény átrendezheti a közösség belső viszonyait. Gyorsan kiderül, hogy ki miben jó, ki hogyan viselkedik stresszhelyzetben, kire miben lehet egy extrém helyzetben számítani. Ezért a szabadulószobában eltöltött idő kiválóan alkalmas a munkatársak kommunikációjának és együttműködésének fejlesztésére.

Így születik a csapat

Minden emberi közösségben, legyen szó munkahelyi kollektíváról, vagy baráti társaságtól nagyjából hasonló csoportfejlődési folyamatok játszódnak le. Ahol több ember kerül egy helyre, hasonló élethelyzetben, ott automatikusan elkezd kialakulni valamiféle közösségtudat.

Ez a folyamat kezdődik el, ha valaki először lép be szeptemberben az iskola osztálytermébe, sőt akkor is, hogyha a megszokottnál több időt kell várni a postán vagy egy orvosi rendelőben.

A formálódó közösségben mindenki igyekszik megtalálni a helyét és megszerezni a számára kívánatos szerepet. Hamar kiderül, hogy ki lesz a hangadó, és ki az, aki követi a többieket.

Egy idő után kialakulnak azok a viselkedési normák, amelyek a csoport életét, működését szabályozzák, és ha ez mindenki számára elfogadható, akkor összehangoltan tudnak egy közös célért dolgozni. Ez az a közösség, mely minden cégvezető és hr-es álma is.

Így segít a szabadulószoba a csapatépítésben

Minden olyan tevékenység, melyet az emberek közösségben végeznek, erősíti és gyorsítja a csapatszellem kialakulását. Ideális esetben ilyen a napi munka, a sport, de még egy közös sörözés is.

A szabadulószobák azért alkalmasak minderre, mert itt a közös cél teljesen egyértelmű és a feladványok megoldásán keresztül a jutalom, a közös sikerélmény is garantált.

Ráadásul emellett a szabadudószobák feladatai olyan szunnyadó képességeik használatára kényszerítik rá a csapattagokat, melyekről társaik, vagy ők maguk sem tudtak eddig. Így egy kijutós játék nem csak arra jó, hogy együtt csillogtatják meg tudásukat, hanem arra is, hogy jobban megismerjék a másikat. Ez pedig nem csak az együttműködésnek, hanem a közös tiszteletnek is előfeltétele.

A szabadulószobák népszerűsége és a kapcsolódó diákmunka lehetőségek
2024.03.12.
A szabadulószobák népszerűsége és a kapcsolódó diákmunka lehetőségek
A szabadulószobák egyre népszerűbb kikapcsolódási lehetőséget jelentenek, melyek a szellemet is előszeretettel dolgoztatják meg. A szobák másik oldalán pedig elhivatott csapatok állnak, akik az üzemeltetésért és népszerűsítésért felelnek, ez pedig akár diákok számára is jó opció lehet.
Szabadulószobák a járvány alatt
2020.09.24.
Szabadulószobák a járvány alatt
A világ keresési trendjeit vizsgálva az a kép rajzolódik ki, hogy feleannyian keresnek szabadulószobát a koronavírus megjelenése óta, mint korábban.
Csapatépítő szabadulószobában
2020.07.30.
Csapatépítő szabadulószobában
Egyre több cég ismeri fel, hogy mennyire fontos egy jól működő csapatként dolgozni. A csapatépítőknek vannak dögunalmas és szórakoztató eszközei is. A szabadulószoba ez utóbbi.
Szabadulószoba gyorstalpaló
2020.05.21.
Szabadulószoba gyorstalpaló
Kipróbálnád valamelyik szabadulószobát, de még vannak kérdéseid? Tartunk neked egy gyorstalpalót benne a legfontosabb infókkal, melyekre a játék előtt szükséged lesz.
TOVÁBBI CIKKEK